Bagværk/ Morgenmad/ Vegetar

Bedste koldhævede boller med gær

Der findes massevis af opskrifter på nemme, koldhævede boller derude i internet-land og mangt en blogger har lige netop verdens bedste koldhævede, hurtige boller på deres blog. MEN… Prøv-lige-og-hør-her-igå… nu behøver du faktisk ikke lede længere, for det er nemlig de her lækre boller, der rent faktisk verdens bedste boller.

Og jeg har gjort det nemt for dig. Jeg har nemlig gennemtestet dem massevis af gange. Så er de blevet smagstestet og vældig efterspurgte af min familie. Opskriften… jamen den er jo på vanlig vis liiiiidt på slump, så nogle gange er der lidt mere manitoba-mel end hvedemel og omvendt…. resultatet bliver godt uanset. Prøv selv!

Boller til morgenmad, frokost, eller burgeren til aftensmad

Jeg laver gerne bolledejen sidst på eftermiddagen. Den tager ca. 5 minutter at røre sammen og så er det ellers bare på køl med den. Næste morgen skal der beregnes lidt mere tid, for der skal dejen lige smides ud på en god sjat mel på køkkenbordet, hvor den efterhæver en times tid.

I mens kan du lige nå lidt ekstra snuetid under dynen, en morgengåtur med hunden, eller en gang morgenyoga, hvis du er den der friske type. Efter det, så er det så bare fyre op i ovnen, på pladen med bollerne og så ind og bage mens du napper morgenbadet. Supernemt.

Bollerne er selvsagt tungen-ud-af-munden-savlende lækre, når de er helt nybagte fra ovnen, men er også suveræne som sandwichboller til frokosten, gnaveboller i madpakken, eller som de bedste burgerboller du kan forestille dig.

Boller der holder sig friske i flere dage

Noget af det allerbedste ved bollerne er, at de holder sig friske i flere dage. Giv dem en gang god varme på brødskorpen på din brødrister og så har du en nærmest nybagt bolle med sprød skorpe og en lækker blød og sej krumme. Bollerne har lidt ciabatta over sig, men er bare mere lækre efter min mening.

Bollerne er bagt med gær (økologisk selvfølgelig… læs her, hvorfor du skal vælge det!) for nemhedens skyld, hvis man ikke lige har surdej ved hånden. Du kan evt. skrue ned for mængden af gær ved at skrue op på længden af hævetid.

Mere inspiration til godt brød?

Som jeg nævnte i starten af indlægget, findes der jo efterhånden en kæmpeskov af gode blogs, instagrammere og facebookgrupper man kan følge, og for mange kan det godt blive lidt en jungle.

Én af mine personlige favoritter til brød, er facebookgruppen, der hedder “det gode brød”. Den har over 20.000 medlemmer og der bliver altså bare delt nogle rigtig gode og gennemprøvede opskrifter fra rundtom i de danske køkkener. Jeg har ihvertfald personligt hentet en del inspiration derinde og har endnu ikke afprøvet noget, der ikke var godt.

De bedste koldhævede boller

Print opskrift
Antal: 24 stk

Ingredienser

  • 20 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk salt
  • 800 gram økologisk hvedemel
  • 300 gram manitoba hvedemel
  • 1 dl. surmælkprodukt (f.eks. creme fraiche)
  • ca. 1 liter vand

Instruktioner

1

Hæld det hele i en stor magretheskål eller lign.

2

Rør sammen med en grydeske til det samler sig til en løs masse.

3

Det gør ikke noget at dejen klumper lidt.

4

Sæt låg på skålen og kom på køl minimum 10-12 timer - gerne længere.

5

Dagen efter hælder du dejen ud på et meldrysset bord (brug rigeligt mel... dejen er noget fugtig)

6

Fold evt. siderne på dejen ind over dejen med mel på en bred bagespatel / bred dejskraber.

7

Lad dejen hvile en times tid.

8

Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

9

Lad et par plader blive i ovnen, så de bliver varme

10

Efter en time skærer du dejen i stykker (jeg bruger min bagespatel til at skære og forme med) og placér så boller på bagepapir.

11

Træk bagepapiret ud på den varme bageplade.

12

I bunden af ovnen sætter du en lille bradepande med ca. 1-2 dl. vand i (giver damp effekt og ekstra sprød skorpe).

13

Bag bollerne ved 230 grader varmluft i ca. 20-25 min.

14

De er færdige når afbagningen er mørk gylden, og de lyder hule, når du banker på dem.

Note

Jeg bager en plade ad gangen, men hvis du har en ovn, der kan håndtere to plader, så gør endelig det. Portionen her giver til ca. 2-3 plader boller (24-26 stk.)

Nyhedsbrev

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

- Kommentér -