Bagværk/ Vegansk/ Vegetar

Broccoliboller

Sunde, lækre boller med broccoli

De her boller…. De er sådan nogenlunde 1000 gange mere lækre, end de lyder til at være. Brocolliboller! Mums et lækkert hit til madpakker, mellemmåltider, den sunde morgenmad – you name it.

De er fyldt med fibre og gode sager både fra broccolien, men der er også loppefrøskaller i, hvilket din mave vil blive dig taknemmelig for og som giver lidt ekstra fluffiness til bollerne.

Boller til fryseren

Jeg bager en stor portion med 24 boller, pakker dem i en stor pose til fryseren og optør dem så op i micro’en til madpakker, eller tager dem op dagen før jeg skal bruge dem. De er et stort hit hos både min yngste herhjemme og mine to teenagere. Det er altså boller der mætter enormt godt og længe, og så smager de godt. De egner sig klart bedst som mad-boller med ost og en god marmelade, pålæg eller blot med smør. Der lugter lidt af kål i huset, når man laver bollerne, men smagen af kål i bollerne er ganske mild og ikke noget man som sådan kan smage.

Grøntsagsbollerne er gode at få bagt i weekenden, for selvom selve arbejdstiden på bollerne ikke er så lang, så er der stadig en del processer med kogning af broccoli (medmindre man har en rest fra dagen før), nedkøling af kogevandet inden gæren kan komme i, fordej, hævetider osv. Så det er nemme boller at lave, men der går et par timer fra dejen startes til bollerne er færdige. Men det er så afgjort ventetiden værd.

Frys gæren

Gærmængden i dejen kan sagtens reduceres til det halve, så længe hævetiden øges. Jeg er begyndt at have gær liggende på frost, som jeg så tager ud dagen før eller såmænd blot et par timer før det skal bruges.

Jeg køber altid økologisk gær, men øko-gær kost omkring 5 kroner pakken, hvor almindeligt gær som regel fås for omkring 1 krone, så derfor bruger jeg gerne lidt mindre mængde, øger hævetiden og smider resten af gæren i en lille pose i fryseren. Det fungerer fint og jeg har aldrig oplevet problemer med virkningen.

Gær – øko eller ej

Grunden til at jeg foretrækker og vil anbefale økogær frem for almindeligt gær, er udover, at når du vælger økologisk, også undgår rester fra kunstgødning og sprøjtegifte, der bruges til produktion af de roer, der benyttes til fremstilling af gæren. Derudover bruges der ved fremstilling af almindeligt gær ammoniak som kvælstofkilde og fosforsyre som fosfor-kilde, og så tilsættes der syntestiske vitaminer og PH-regulerende stoffer. Sikke en lækker lille cocktail, ikke? I think not! Du kan du læse meget mere om forskellen på almindeligt gær og økologisk gær hos bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, der har en ret fin artikel om emnet.

Broccoliboller

Print opskrift
Antal: 24 stk Tidsforbrug: ca. 2 1/2 time inkl. hævetid

Ingredienser

  • 2 x broccoli (ca. 700 gram)
  • 6 dl. broccolikogevand (nedkøles til lunken)
  • 50 gram gær
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 tsk sukker
  • 3 tsk salt
  • 300 gram havregryn
  • 1 kg. hvedemel
  • 4 spsk loppefrøskaller
  • græskarkerner
  • solsikkekerner
  • evt. creme fraiche eller neutral yoghurt til pensling (kan sagtens være vegansk)

Instruktioner

1

Rens broccolien. Brug både broccolihovedet og så meget som muligt af stilken, som skæres i tern.

2

Kog broccolien mør med bid i 6-7 i usaltet vand

3

Tag 6 dl. kogevand fra og køl ned til det er fingervarmt. Hæld resten af vandet fra.

4

Brug en stavblender til at blende broccoli, lunt kogevand og gær

5

tilsæt sukker, salt og havregryn til en fordej som skal trække 15-20 min.

6

Efter 15-20 min. tilsættes loppefrøskaller og hvedemel lidt af gangen

7

Ælt godt igennem og stil til hævning med et fugtigt klæde i min. 45 minutter

8

Form til 24 boller med to skeer. læg en lille portion kerner under hver bolle.

9

Lad bollerne efterhæve i min. 30 minutter

10

Smør bollerne med cremefraiche og drys med kerner

11

Bages i 25 minutter i forvarmet ovn ved 200 grader varm luft

Note

Der er boller til to plader. Hvis du har begge plader i ovnen på én gang forlænges bagetiden med 5-7 minutter. Bollerne skal lyde hule, når du banker på dem.

Nyhedsbrev

Du vil måske også kunne lide

Ingen kommentarer

- Kommentér -